Om velsmag, salt og sukker

Jeg har gang i lidt forsigtig madblogging ovre på ‘den anden blog’ som jeg deler med min bror; eller faktisk med hele familien. Det er min bror der er den aktive, jeg supplerer lidt ind imellem og de andre bruger den indtil videre kun som kogebog 🙂

Tidligere havde familien en fælles hjemmeside, hvor vi lagde opskrifter ind (jeg har nævnt den før), men min bror fik lyst til at ændre det til en blog og først på vinteren begyndte han på arbejdet med at sortere og flytte alle vores opskrifter – og at blogge om madoplevelser. Jeg fylder på med lidt af de opskrifter familien altid mangler, mens Mikael kaster sig ud i noget større gastronomiske udfoldelser og anmeldelser.

En af de ting jeg har glæde af i mit køkken er kryddersalt og kryddersukker (hedder det det?), som altid kan give lidt ekstra kapow til maden. Min fortrukne kryddersalt har gennem et par år være Camilla Plums Hyldeblomstsalt, men forleden faldt jeg over et tv-program med Adam Price og Signe Wenneberg, hvor ‘den halve Price’ omtalte en svampesalt. Så i dag tog jeg kaffemøllen frem af skuffen og gjorde ham kunsten efter; og nu glæder jeg mig til at prøve den.

Opskriften er såre simpel: Tørrede svampe – jeg brugte Karl Johan (Porcini), laurbærblade og salt. Desværre glemte jeg at tænke mig om og hældte saltet med i møllen fra starten. Det blev et MEGET fint salt, faktisk et ‘pudder’, men smagen er der nok ikke noget i vejen med.

Da jeg nu var i gang med mølleriet tog jeg også fat i resterne af de vanillestænger jeg brugte til vanillekranse og citronspecier i julen. Jeg er vild med de fede (og ret dyre) vanillestænger fra Tahiti og Papua og synes ikke den gode smag skal gå til spilde.

Tidligere lagde jeg de tomme stænger i sukker så det kunne tage smag, men efter at jeg for mange år siden så Jamie Oliver smide hele stænger og sukker i blenderen, har jeg gjort ligeså; jeg bruger bare kaffemøllen. Klip de tømte stænger i mindre stykker og blend dem, kom økologisk rørsukker ved og kør igen. Rør den skønt duftende masse med mere sukker og hæld hele molevitten på glas. Uhm…

6 tanker om "Om velsmag, salt og sukker"

 1. Ellen

  Uhh, det lyder godt alt sammen. Nu må man jo liige over at kigge på ‘den anden blog’ 🙂
  Jeg har lavet ramsløgsalt. Ikke dårligt … man kan jo i virkeligheden lave kryddersalt på næsten alt.
  Jeg er også for nærig til at smide vanillestænger væk – jeg får bare aldrig rigtig brugt vanilllesukkeret bagefter 🙂

  1. Ditte Forfatter

   Jeg er også mest til det salte køkken, men i syltetøjsgryderne får jeg da brugt vanillesukkeret 🙂 Til gengæld har jeg lavendelsukker og hyldeblomstsukker til resten af mit liv. Måske skal jeg bage lidt mere til jobbet? Herhjemme har vi ikke så godt af det :-S

 2. Madame

  Hvor er det spændende, at I har en fælles blog – den vil jeg fremover holde et godt øje med! Og tak for de skønne ideer du kommer med her.

 3. Susanne

  Og straks blev jeg nysgerrig. Jeg må forbi den anden blog. Og så må jeg da lige kommentere dit indlæg med dine håndarbejder fra sidste år. Jeg er vildt imponeret over, hvad du har nået. Der kan mine 4 par sokker slet ikke være med.

  1. Ditte Forfatter

   Kig endelig ind, Susanne 🙂
   Ja, det bliver alligevel til lidt på sådan et år (til min egen overraskelse). Men jeg har heller ikke hjemmeboende børn og arbejder kun 30 timer om ugen, så der er mere tid at rutte med. Til gengæld tror jeg aldrig jeg bliver en ægte sokkestrikker!

 4. Ditte Forfatter

  Selv tak, Madame 🙂
  Sandt at sige er det min bror der er primus motor. Jeg stikker bare næsen frem en gang imellem.

Der er lukket for kommentarer.