En hyldest til hylden

…hyldes den som hyldes bør…hyld1

Jeg elsker min selvsåede hyld der står lige udenfor mit arbejdsværelses vinduer. Lidt klein og sølle at se på i vintermånederne, hvor den ikke gør meget væsen af sig, bortset fra de fugle der kommer til for at mæske sig i den fuglemad jeg hænger op. Men lige nu står den i al sin pragt og lyser – især når det aftenskumrer – og sørger for at lifligt duftende vindpust når min næse, mens jeg sidder med strikketøjet – eller her ved mac’en.

Hylden er ærkedansk skærsommer og lyse nætter. Jeg kommer altid til at tænke på illustratorer som Ib Andersen, Ib Spang Olsen og Mogens Sikker Hansen, som alle tre evner at bringe denne lysende sommermagi ind i deres billeder.hyld2

I et af mine kulturhistoriske yndlingsværker ‘Folk og Flora‘ af V. J. Brøndegaard (fire fantastisk bind om dansk plantefolklore) er der masser af stof om hylden, for både bark, rod, marv, spirer, blomster og bær har spillet en stor rolle i folketro og folkemedicin.
Der var stor respekt om hylden og Hyldemor skulle spørges tre gange, før man tog af hyldens ved. Hylden kunne desuden rumme både sygdom og ildebrand, så mennesker og gårde slap; man skulle dog være forsigtig med at nærme sig den slags hyldebuske, for ikke at tage sygdommen på sig.

Børnene har lavet både hyldebøsser og hyldefløjter før i tiden (såmænd også da jeg var barn) og hylden har inspireret et utal af forfattere og digtere – H.C.Andersens dejlige, stemningsfulde eventyr, Hyldemor, kan læses lige her…

hyld3

Vi drikker ikke megen saft, så det er ikke hvert år jeg laver hyldedrik, (faktisk bliver det mest til hyldesirup når jeg går i gang), men efter jeg stødte på Camilla Plums vidunderlige hyldesalt, med hvidløg, citronskal og chili, så er det et must at producere mindst ét fuldt glas om året. Også selvom jeg må lide en smule når jeg renser chilier, da jeg faktisk ikke rigtig kan tåle dem; men gøres det under vand, i frisk luft og med handsker på, så går det endda 😉

Opskriften finder I lige her. En noget enklere opskrift, kun med hyld, fås her.
Herunder er billeder fra årets produktion.hyldesalt1 hyldesalt2 hyldesalt3 hyldesalt5 – Nyd skærsommeren 🙂

 

4 tanker om "En hyldest til hylden"

  1. Ellen

    Oj, hvor lyder det hyldeblomstsalt bare lækkert – det er røget direkte ind i madfavoritter, for jeg kan ikke samle hyldeblomster her i Sverige – ikke lige omkring hvor vi bor, i hvert fald.
    Det kan jeg hjemme, og i næste uge skal der helt sikkert laves hyldeblomstsalt!
    Jeg elsker at lave hyldeblomstsaft, men vi får det aldrig drukket helt op, for John kan ikke lide sådan noget, og børnebørnene kommer for sjældent til, at det kan blive brugt op.

    1. Ditte Forfatter

      Det glæder mig at du bliver inspireret. Næh, det kniber også at følge med med produktionen af saft her, så derfor ender det som regel som sirup. Det fylder ikke så meget og smager skønt over is, på yoghurt osv. Og har man brug for saft, så kan det sagtens spædes op med vand til drikkeklar delikatesse 😉

  2. rejen

    Det lyder lækkert med saltet men jeg får det bare aldrig lavet ;-D Håber du også får en god sommer. 😀

    1. Ditte Forfatter

      Tak 🙂
      Jeg elsker jo at nusse i køkkenet, men heldigvis er vi forskellige. Jeg synes også det er dejligt at kunne give den slags væk til venner og bekendte, der ikke selv får gjort den slags.

Der er lukket for kommentarer.