Bolværksmatros

bolværk3Som I måske ved, er jeg hverken luft- eller søglad. Begge ben på jorden, det ved man hvad er. Men jeg elsker duften af nytjæret træ og garn.

Som helt ung tilbragte jeg, hvad der nu synes som uendeligt mange, dejlige somre på havnen i Vedbæk, der dengang ikke var særlig mondæn. Der var til gengæld Øresundsfiskere, masser af tjæret træ – og sandstrand med havvand. Jeg foretrak at bade her, frem for i Furesøens sorte, dystre plumrevand, hvor mine sørgeligt unødige svømmetimer ellers foregik. bolværk2At svømme lærte jeg først som voksen. Nu elsker jeg at svømme, selvom min stil, hvis man kan kalde den det, helt sikkert ikke er hverken korrekt eller køn.

Duften fra somrene ved Øresund og barndomshjemmets skur, har vi nu genskabt i haven (lige nu også hele huset) med finsk trætjære. Her er vi (læs: husbond) nemlig ved at lægge sidste hånd på det store ønskeprojekt.bolværk1

Tjæreduften var også en del af mit væveliv, da jeg arbejdede et år (1971/72) på Bodil Bødker-Næss’ væveværksted i Skovshoved. Hun var storforbruger af tjæregarn til sine vægtæpper og jeg har stadig en del rester af det herhjemme. Garnet gav forøvrigt nogle irriterende småsplinter i fingrene, der næsten altid gik betændelse i, så jeg tror bestemt ikke tjæren er sund for hverken hud eller luftveje, men duften… ahhh.

19 tanker om "Bolværksmatros"

 1. Inge

  Det er helt forbigået min opmærksomhed at I er i gang med sådan et lækkert projekt.. Hvor bliver det godt med sådan en stor træterrasse. Vi har en tilsvarende v. huset i Sverige, det føles som at ha’ fordoblet huset rent størrelsesmæssigt. 🙂

 2. Inge

  Aj altså, hvor blev min kommentar nu af.. 😐 nå jeg prøver igen..

  Sikke en skøn terrasse I får der, den er jeg helt sikker på I bliver rigtig glade for. Vi har en stor træterrasse v. huset i Sverige, det er som at ha’ fået et ekstra rum til huset.

 3. Inge

  Nå OK, jeg bliver åbenbart blokeret, underligt at der ikke kommer en besked om det, sådan synes jeg det plejer at være på WP..??

  1. Inge

   Hihi.. nu spammer jeg dig virkelig.. Tålmodighed er ikke en af mine dyder.. 🙂
   Du må selv rydde op i alle mine kommentarer, jeg kan ikke slette dem, kun oprette dem.. 🙂

   1. Ditte Forfatter

    Jamen Inge, alle dine forsøg dukker op her hos mig, så blokeret er du altså ikke alligevel.
    Det er da dejligt at du er så vedholdende 🙂 Jeg har selv haft store kommentarproblemer rundt omkring og ind mellem opgiver jeg simpelthen, når jeg har forsøgt flere gange.
    Vi er allerede så glade for terrassen og nu hvor vejret er godt, så bor vi nærmest derude! Den vil blive brugt flittigt er jeg sikker på.

 4. Ellen

  Nåda … det er spændende, om jeg skal gentage mig selv lige så meget som Inge for at blive hørt 😉
  Herligt, at I er ved at være færdige – glæder mig til at se den. Næsten lige så meget, som du glæder dig til at se dine jakker igen 😀
  Tjæren er vi så ikke helt enige om, men min datter ville sikkert være det – hun elskede duften af benzin og tyske rastepladser. Angiveligt også fordi det mindede hende om feriestemninger …

  1. Ditte Forfatter

   Ja, barndommens duftminder hænger ved resten af livet, men benzin er så ikke en af dem jeg forbinder med noget særligt interessant 😉
   Vi har været lidt ophængt af bl.a. dette projektet i ferien, hvor jeg ellers troede vi skulle ud og føjte (og måske have haft et lille rendezvous med jer) og i næste uge er vi tilbage i trædemøllen igen – dog kun i fem uger mit vedkommende!
   Jakkerne har jeg stadig ikke savnet meget, det meget lune vejr indbyder ikke ligefrem til overtøj. Men du hører fra mig snarest 🙂

  1. Ditte Forfatter

   Det er meget spændende – nu mangler vi bare finpudsningen og til oktober skal der sættes forskellige klatreplanter.
   Jeg tror det bliver helt perfekt 🙂

 5. Anne

  ummm dit indlæg får mig straks tilbage til barndommen ved Stigsnæs..her var lugten af tjære også en del af hverdagen 🙂
  Hvis der asfalteres i min nærhed, stopper jeg også altid op….for at snuse 🙂
  Det lyder godt med en stor terrasse

  1. Ditte Forfatter

   Dejligt med en ‘lidelsesfælle’ 😉 Jeg elsker også når de asfalterer… 😛

 6. Pia

  Tjærelugten er jeg ikke begejstret for, og har aldrig vænnet mig til den, selvom Mads har arbejdet som asfaltør i mere end 10 år for nogle år siden. Mærkeligt var det, at han som er allergiker og var overfølsom for alt, han havde absolut ingen problemer med hverken asfalt, tjære eller benzin- og dieseloliedampe. Faktisk var det det eneste han kunne tåle at arbejde med. Jeg forstår det ikke. Mig giver det hovedpine.
  Glæder mig til at se et billede af den færdige terrasse, som jeg er sikker på I får meget glæde af.

  1. Ditte Forfatter

   Ja, det er egentlig underligt, umiddelbart virker det til at være skrap kost, men som Dorthe også skriver, bruges tjære til behandling af hudlidelser. Jeg kan godt huske der var noget der hed tjæresalve…

 7. Dorthe

  Terrasser kan man ikke få nok af! Og jeres bliver da underskøn. Jeg er nu også til tjære – i moderate mængder ;-).
  Og apropos sidste kommentar, så kommer jeg til at tænke på, at netop tjære bliver brugt til behandling ved kraftige hudproblemer. Jeg havde en gang job på Riget, og nøj hvor der lugtede, når man kom forbi hudafdelingen 😉

  1. Ditte Forfatter

   Jamen det er rigtigt Dorthe; man bruger jo også tjæreshampo, hvis man har eksem i hårbunden! Terrassen bruges flittigt allerede – vejret indbyder i den grad til udeliv 🙂

  1. Ditte Forfatter

   Ja, dufte reagerer vi på meget hurtigt, især når de er forbundet med stærke følelser. Terrassen er en fantastisk udvidelse af huset, noget helt andet end den lille stenterrasse vi havde tidligere.

Der er lukket for kommentarer.