Vitaminer og varme

Formiddagen gik med at samle årets sidste havtorn og hyldebær, sammen med datteren; desværre uden kamera. Vejret var nu ikke specielt fotogent, bare koldt og gråt (for øjeblikket har vi vist hverandendagssol). Frostvejret i nat kunne bestemt mærkes.

havtornDe sidste bær skal bruges til havtornsnaps, æble-havtornmarmelade a la Ellen og ikke mindst hyldebærsaft til vintertoddyerne, så vi er klar når forkølelserne ruller ind over os.

hyldesaftNu står en pæn portion hyldebær og småbobler på komfuret, sammen med en citron i skiver, en håndfuld flotte store havtorn (også de har nydt godt af den gode sommer) og et par stjerneanis. Jeg er vild med den meget aromatiske lakridssmag som de tilfører hyldesaften.

Jeg koger saft af bærrene i to omgange inden jeg tilsætter sukker, men bruger kun en symbolsk mængde vand, for jeg foretrækker en meget koncentreret saft, nærmest en sirup. Dels tager det ikke så megen plads op på syltelageret, dels kan det med fordel også bruges til desserter, som f.eks. pandekager og is.

Resten af eftermiddagen, inden vi tager i Falkoner centret, skal vist bruges på svigersønnens islandske trøje, som nærmer sig sin afslutning. Bærestykket er en fornøjelse at strikke; det er jo her det bliver sjovt! arni4a

14 tanker om "Vitaminer og varme"

 1. rejen

  Hyldebærsaft er godt, glæder mig til når jeg kan smage mad og drikkevarer igen, der er en del der skal indhentes. Lækker trøje. ;-D

 2. Lona

  Elsker hyldebærsaft, hyldebærsupp, i det hele taget hyldebær! Dejlig trøje, den bliver han da glad for!

  1. Ditte Forfatter

   Det er også så lækkert, men ikke så almindeligt! Vi var heldige at finde en busk med masser af frugt 🙂
   Hvis ikke, så er han et skarn. Det er faktisk julegaven fra sidste år, så det er jo på tide…

  1. Ditte Forfatter

   Næh, jeg går bare ikke på arbejde mere 😉 Jeg synes nu også jeg bruger masser af tid på ‘ingenting’.

 3. Pia

  Havtorn har jeg endnu ikke selv prøvet at høste, men har købt mig til noget chutney, og fået et par glas af Ellen. Jeg har aldrig set en havtornbusk her i området, vi skal enten til Gedser eller Rødby, og det er et godt stykke vej, men hyldebær er fast inventar i fryser og på flasker til både saft, suppe og bagværk.

  1. Ditte Forfatter

   Jeg kunne godt tænke mig at bruge kvaset fra saften til et eller andet. Jeg har aldrig brugt hyldebær til bagværk, det lyder spændende. Hvad bager du med hyldebær?

 4. Ellen

  Jeg har sådan på fornemmelsen, at du ikke har spor imod ikke at være arbejdsramt mere 😉
  Det er bare en skøn fornemmelse at kunne fylde syltelageret – og så oven i købet gratis. Næsten. Billigt i hvert fald … og dine børn nyder sikkert også godt af det?
  Håber du kan lide min havtornemarmeladeudgave med æbler.
  PS: tak for link til mig, men du har blandet din og min blog sammen i det 😉

  1. Ditte Forfatter

   Ups, det link kigger jeg straks på!
   Jo, ungerne nyder også godt af sylteriet, så de er nok dem der sparer mest 😉 Lidt går der jo til sukker og den slags.
   Jeg selv har åbenbart ingen problemer med arbejdsfriheden og spekulerer ind imellem på om det holder!

 5. Madame

  Hvor lyder det lækkert med stjerneanis i hyldebærsaften. Og sådan sweater havde jeg som ung – det er en af de smukkeste klassikere 🙂

  1. Ditte Forfatter

   Jeg elsker stjerneanis, så jeg prøver at kombinere det med mange ting. Det egner sig godt til syltning synes jeg.

 6. Linda

  Almindelige mennesker bruger naturen alt for lidt. Det er også ved at være en smule tid siden, jeg har været ude og samle hyldebær – det er nu bedst når det er hjemmeplukket!

  1. Fiberfryd Forfatter

   Ja, det har du ret i Linda – og der er en stor tilfredsstillelse ved at samle gratis mad til glæde for familie og venner 🙂

Der er lukket for kommentarer.