Novembergrå med farver på – 6

Dagens farve er, igen, rød; den lyser så dejligt op imellem de brune og grå farver. Den røde farve fortæller også mange af vinterfuglene, at her er der ‘mad’. Her har de været i gang, før jeg kom forbi.
Se engang alle de nuancer af rødt, fra orangerød til rødlilla, lige til at blive glad i låget af 😉br_hybenTil vores bindestue forleden (der var vældig hyggelig, selv om vi ikke er så mange endnu) bagte jeg den gode ‘æbletærte fra landet’, der findes i en af årstidens yndlingsbøger.br_julebog br_opskriftHelt magen til blev den ikke, for jeg kan ikke lade være med at lave om. Jeg havde bl.a. en del pærer liggende, så fyldet blev en blanding af æbler og pærer. Men I får min version her:

Rustik æbletærte

TIL DEJEN
2 dl. hvedemel
2 dl. ølandshvedemel
150 gr. smør
2 spsk sukker
lidt salt
3 spsk iskoldt vand

Kør hurtigt ingredienserne sammen i foodprocessor (eller hvordan du nu laver tærtedej). Rul dejen ud (til ca 40 cm i diameter) på en silikonemåtte med et stykke plastfilm eller bagepapir over, fold/rul derefter hele molevitten sammen og læg det i en pose i fryseren omkring 15-20 min. (eller i køleskabet i et par timer).

br_abrikoslæder

TIL FYLDET
4 syrlige æbler
4 ikke for modne pærer
4 spsk honning
10 x 10 cm abrikoslæder (kan nok fås i indvandrerbutikker – mit er fra Bazar Vest)
reven skal af en appelsin
25 gr. smør
Nomu ‘sweet rub’ (sukker med allehånde, kanel og nelliker)

Skræl evt. æbler og pærer (hvis skallen er meget kedelig), skær dem i kvarter, fjern kernehus og skær i tynde både. Abrikoslæder (alternativt abrikosmarmelade) koges med lidt vand til det er opløst, tilsæt honning, appelsinskal og smør og lad det koge lidt ind.æbletærte1Den kolde dej lægges i et stort tærtefad (27-30 cm i diameter), så den hænger ud over kanten. Æbler/pærer kommes i – mest på midten. Fordel abrikossnasket ud over frugten og drys med kryddersukkeret. Fold kanterne ind over frugten og bag tærten midt i ovnen ved 175 grader i ca. 50 minutter. br_tærte3Da jeg brugte pærer blev tærten ret våd, men det satte sig nogenlunde da den kølede ned og bunden tog ikke skade. Serveres (gerne lun) med iskoldt flødeskum – evt. tilsat lidt vanilje eller creme fraiche. Kunstigt lys gør ikke noget godt for mad, beklager…br_tærte4

6 tanker om "Novembergrå med farver på – 6"

    1. Fiberfryd Forfatter

      Jeg håber snart du kan begynde at spise lidt lækkerier – måske er det nemmere med æblegrød – det smager jo også forrygende godt 😉

    1. Fiberfryd Forfatter

      Undskyld, Susanne 😉
      Ja, faktisk har november været helt tilforladelig i år, men det er vist ikke kun farvernes skyld; vejret har også artet sig pænt.

Der er lukket for kommentarer.