Kyndelmisse

kyndelmisseKyndelmisse har altid været en dag jeg har bidt mærke i, fordi det er dagen før min fødselsdag.
Ifølge Gourmethavens Almanak kan der drages mange vejrvarsler den 2. februar:

 • Hvis det blæser så voldsomt, at atten kællinger ikke kan holde den nittende ved jorden, er vinteren snart forbi
 • Snevejr denne dag lover tidligt forår
 • Hvis det er gråvejr, vil vinteren snart slutte
 • Hvis det er klart solskin, vil der snart komme megen sne
 • En grøn kyndelmisse giver en kold påske
 • Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø (dvs. høsten bliver god)
 • Lige så mange dage, som stæren kommer før kyndelmisse, lige så mange uger derefter vil den tie, men sommeren bliver varm, når stæren kommer tidligt
 • Lige længe lærken synger før kyndelmisse, lige så længe vil den græde derefter
 • Som vejret er idag, vil det også blive 25. marts.

I år byder kyndelmisse på både udsprungne hasselrakler og grønne spirer, sol, gråvejr, temperaturer på frysepunktet og snevejr, så dette taget i betragtning, går jeg ud fra at foråret falder nogenlunde midt imellem, påsken bliver småkold og høsten gennemsnitlig.branddam

Dagens gåtur blev afkortet en del. Jeg lagde nemlig ud i dejligt solskin og lod hue være hue. Jeg har ikke fået strikket huen til mit nye sjal færdig og ingen af de andre matchede 😉
Det var så en fejl! Hellere ‘mismatche’ end få virkelig kolde ører. 200 meter hjemmefra begyndte det at sne og blæse. En tur på 2 km var nok, så fjorden fik lov at passe sig selv. Brrr…

Jeg er godt i gang med mit Strik 2-kursus (og en masse strikkeprøver). Louise Klindt er en dygtig lærer, ‘skrap’ på den gode måde, så tingene ikke får lov at sejle – og vi er flittige.
Første gang udforskede vi bobler og biser og hjemmeopgaven var, at fremstille et mindre stykke strik med brug af begge teknikker. Her ses min strikkeprøve samt resultatet af hjemmearbejdet – et sæt ‘Telegrafistvarmere’ med bølgemønster og morsetegn.bobler

Sidste gang strikkede vi jaquardstrik – både almindelig mønsterstrik på ret og vrangpinde, med fokus på dominant, samt gobelinstrik. Jeg er ingen ørn til vrangpinde med mønster, men jeg lærte mig endnu en måde at strikke vrang på, som gør det lidt nemmere. Og så er jeg ret vild med den tofarvede rib, som jeg lavede på ugens hjemmeopgave – prøver på Kaffe Fassett-teknikken, som også Christel Seyfarth og Charlotte Kaae bruger. strikkeprøver

Jeg føler virkelig at kurset sparker til min kreativitet. Jeg har allerede en del ideer til egne strikkedesigns og jeg strikker temmelig mange strikkeprøver – problemet er bare tid (efterlønnerens evige omkvæd), for der er andre, der har behov for mere ‘nødvendig’ hjemmestrik: Islænder og hjemmesutter til datteren, en bluse til Sylvester, et strikket vægstykke til svigerdatteren og en trøje til sønnen, når han engang beslutter sig for modellen og så skal der lige sys en fastelavnsdragt til Vilfred… og listen til mig selv er ret lang, men sat på stand by.

Der er allerede færdiggjort lidt småt strik i januar, sokker, sutsko og en ikke særlig køn vest til Sylvester, der gror, som var han betalt for det, samt et par keeedelige sokker til Vilfred (jeg bliver aldrig sokkerstrikker, selv om jeg strikker to på en gang).sokker

 

vest

Og så er der mit nye sjal, Metalouse, som jeg er svært glad for og den halvfærdige hue som skal passe til – en jeg selv brygger sammen. Begge dele strikket i Nettos Soyagarn i mine yndlingsfarver (en heldig indfarvning, der ikke er for spraglet) med sort Navia som kontrast.metal+wurm

Stephen West er altså en dygtig designer, selv om noget af det han laver er lidt for outreret til min krop og min personlighed. Håndværket er i orden, selv om han er uhyre produktiv og det er altså skønt med mennesker, der ikke lægger bånd på hverken kreativitet eller egen fremtoning 🙂

17 tanker om "Kyndelmisse"

  1. Fiberfryd Forfatter

   Tak, Inge.
   Nu ER det ikke så svært at få lavet noget, når man ikke er arbejdsramt mere. Der er skam tid til kaffe, hygge og anden afslapning. Faktisk synes jeg det er skræmmende, så hurtigt jeg har vænnet mig til at holde pause i tide og utide – det var jeg virkelig dårlig til tidligere 😉

 1. Merete

  Hvor er dit sjal dog flot og sikke nogen skønne farver.
  Du har da også strikket mange ting, selv om du går i “skole” og har lektier for.

  Glæder mig til vi ses sidst i februar

  1. Fiberfryd Forfatter

   Tak, Merete. Det er mest i småtingsafdelingen, så det går jo stærkt… Jeg glæder mig også!

 2. Lene

  Du kom frem til nogenlunde samme konklusion om vejret, som jeg gjorde, mens jeg læste dit indlæg 🙂 Lækkert sjal, og godt du holder pauser, men hold da op som du når meget.

  1. Fiberfryd Forfatter

   Varslet lød bl.a. på sne senere – det blev så i dag 😉
   Tak, jeg er så glad for sjalet – og pauserne.

 3. Ellen

  Tjah … med det vejr, jeg har oplevet det meste af dagen med MEGET snevejr, så burde det blive meget tidligt forår 😉
  Billedet med de tre strikkeprøver: Ribben til venstre, er det bare pga. skiftende dominansfarve? Det var dog utroligt. Jeg har aldrig set det så markant før.
  Igen og igen må jeg undre mig over, hvordan pokker vi fik tid til at gå på arbejde 🙂

  1. Fiberfryd Forfatter

   Ribben til venstre er ikke rib, men almindelig glatstrik (den i midten har tofarvet rib for enderne) – og ja, det er bare et dominantskift der er så tydeligt!
   Jeg glæder mig dagligt over at arbejdslivet ligger bag mig, selv om jeg ind imellem savner kontakten til kolleger og brugere.

 4. Pia

  Tillykke med fødselsdagen 🙂
  Bare det bliver forårsvejr ca. 1. april, så vil jeg ikke klage. Vi fik godt nok en ordentlig ladning sne i går. 20 cm ligger der derude og det er bidende koldt.
  Du har fabrikeret mange fine strikkede sager kan jeg se.

 5. Lona

  Jeg bliver heller aldrig rigtig fan af at strikke sokker, det er så kedeligt! Men hold da op et flot sjal! Og du må da vist hellere få fart på den hue, så ørerne kan holde sig varme – vi ses snart {;o)

  1. Fiberfryd Forfatter

   Huen er næste færdig, så vejret kan bare komme an 😉 Ja, vi ses heldigvis snart, jeg glæder mig.

 6. Stegemüller

  Hvor du dog strikker, og hvor er det bare nogle smukke ting, du strikker. Jeg kan virkelig godt lide de farver, du sætter sammen; de er rigtig spændende i forening.

  Jeg ved ikke, om det er tilladt her hos dig, og så skal du bare slette det, men jeg har skrevet en blogpost om kyndelmisse, som jeg har linker til. http://stegemueller.dk/blog/ Den er ikke så fyldig;, men den linker til sidste års post om kyndelmisse, der har meget mere substans. Jeg fejrer aftenen i kirken, og jeg synes det er så skønt, at man har taget denne højtid op igen.

   1. Fiberfryd Forfatter

    Jamen det er da tilladt , så link du bare, Hanne. Jeg kan godt huske dit indlæg 🙂

 7. Nina

  Hej Ditte
  tillykke med fødselsdagen. Sjovt at du også har fødselsdag d. 3. februar. Jeg er SÅ imponeret iver dine mange strikkerier. Bådr mængden af færdige værker, og også din tekniske kunnen.
  vh Nina

  1. Fiberfryd Forfatter

   Jamen tillykke til dig også, Nina! Det er da pudsigt at vi lige rammer samme dag 😉
   Du kan til gengæld strikke fantastiske ting, uden opskrift – det ville jeg aldrig turde, så vi kan nok lidt forskellige ting.

Der er lukket for kommentarer.