København strikker også

Blishøne og grønalger i voldgraven ved Frederiksborg Slot

Indenfor strikkeverdenen har hovedstaden i mange år glimret med noget nær totalt fravær af spændende events. Der har ellers været et utal af strikkefestivaler på øer, strikkecamps på campingpladser, messer i Fredericia og Middelfart og garnstafet i Århus. København har haft Fåreavlernes julemarked, et dejligt arrangement, men ikke helt det samme. For et par år siden kom AOH-messen til Rødovre og tidligere i år fik vi den herlige Pop-up strik. Og så kom den sørme – den ‘rigtige’ strikkefestival, som jeg har ventet med længsel på, Knitwork. To ildsjæle har knoklet for at skabe denne strikkefestival i centrum af København, hvor Indre Bys Kulturhus satte de gode rammer og vejret var perfekt.knitwork1

Fredag aften var jeg til min første workshop, ‘Farvernes Mekka’, med Charlotte Kaae og Katrine Wohllebe som undervisere. Begge farveglade kvinder, men med forskellig tilgang til emnet. Charlotte er vild og sprudlende, mens Katrine er mere målrettet og systematisk – gæt hvem der ligner mig mest 😉 Det var første gang de skulle undervise sammen og det gav selvfølgelig lidt overlap og gentagelser, men det var en god ide at bruge begge, fordi de supplerer hinanden så fint.ck

Jeg fik skabt min personlige farvecirkel, ud fra mine yndlingsfarver, legede med garner i alle farver og fik gode fif. Bl.a. hvorfor mobiltelefonens kamera er guld værd, når man vil vurderer farvernes valør (men husk at bruge den neutrale mono s/h, ikke et af de andre filtre).valør

Lørdag var jeg optaget af en familiefødselsdag i Hillerød (hvor billedet øverst er taget), men søndag morgen tog jeg afsted igen. Denne gang til en workshop med svenske Maria Gustafsson om tvebinding, en gammel nordisk strikketeknik, som især er blevet brugt i Sverige. Lige noget for mig, der elsker at lære nye teknikker. Selv om jeg har snuset til tvebindingen tidligere, er det noget særligt at få kvalificeret undervisning. Her er et udpluk af Marias mange fine vanter.tb1

Det er en uhyre langsommelig teknik, så man kommer helt ned i tempo. Man strikker med to tråde (der begge holdes i højre hånd) og garnerne (som helst skal være z-tvundne) snos mellem hver maske, så det bliver et meget varmt, tæt og ikke særligt elastisk stykke strik, som egner sig rigtigt godt til f.eks. vanter. tb
Det tager lidt tid at vænne sig til at holde garnet i den ‘forkerte’ hånd, men nu går det helt fint med garnføringen. Jeg er i gang med et par pulsvarmere og er allerede halvvejs med den første – det er jeg faktisk lidt stolt af.

Resten af søndagen brugte jeg på at ose rundt imellem de mange dejlige stande og snakke med kendte og ukendte strikkere. Lidt indkøb blev det også til: booklets

En gave til en veninde – og til mig selv to nye ‘booklets’ af henholdsvis Katrine Wohllebe og Signe Strømgaard og selvfølgelig lidt garn. Et enkelt fed Malabrigo Lace i en perfekt, kølig rød, som skal supplere i et sjal, hvor garnet ikke rækker så langt som jeg havde håbet, og en cone med hele 2000 m. kobberfarvet glimmertråd. Pænt mådeholdent, når jeg selv skal sige det.garn

Sidste punkt på dagsordenen var en interessant paneldebat om ophavsret og strikkedesign, med bl.a. designer Charlotte Kaae og open source fortaler Henrik Chulu – interessant debat.
Tak for denne gang; jeg glæder mig til næste år.knitwork3

6 tanker om "København strikker også"

 1. Ellen

  Og så fik du kappet københavnerstrikkefestivalnavlestrengen 😉
  Jeg glæder mig til at høre mere om tvebinding … hvad er fordelen/forskellen på at holde to farver i hånd sammenlignet med højre hånd? Skal det være z-tvundet for at forhindre arbejdet i at være elastisk? Det er da normalt kun vævegarn, der er z-spundet, er det ikke?
  Jeg ser også frem til at høre mere om foredraget om ophavsret.
  I det hele taget glæder jeg mig meget til næste weekend 😀 – vi ses!

  1. Fiberfryd Forfatter

   Fint, langt ord, Ellen 😉
   Normalt ‘kaster’ man garnet (den engelske metode) i tvebinding – derfor højre hånd. Almindeligt s-tvundet garn bliver under arbejdet snoet hårdere og hårdere, mens det z-tvundne derimod snos op – dvs. det bliver blødere. Det gør det meget nemmere at strikke med og resultatet bliver mere føjeligt. Næsten alle garner, også vævegarner, z-spindes og s-tvindes, men nogle få svenske fabrikker laver z-tvundet garn. Og så kan jeg jo selv spinde mit garn i den retning jeg ønsker 😉
   Det bliver en dejlig weekend er jeg sikker på og så får du lidt at vide om ophavsret – en speget affære!

 2. Merete

  Du kan ikke til Fanø, men så kom du en tur til København. Sikke en skøn weekend, men en masse nye input. Glæder mig til at kunne deltage næste år.

  1. Fiberfryd Forfatter

   Ja, du må sørge for ikke at tage på ferie på det tidspunkt. En rigtig hyggelig oplevelse!

  1. Fiberfryd Forfatter

   Det var en dejlig weekend – og en dejlig by, som jeg ikke frekventerer så ofte som jeg måske burde 😉

Der er lukket for kommentarer.