Forår i have – og hoved

Vores store have på 1800 m2 har i knap 30 år, været en kilde til stor glæde – og de sidste 15 år desværre også sorg. Glæde, fordi jeg nyder at rode i jorden, kan følge årets gang med blomster og dyreliv og hente bær, nødder og grønt til gavn og fornøjelse i køkken og mave.
Sorg, fordi ryggen ikke mere vil være med til alt det, jeg gerne vil. Efter bare 10 min. med bøjet ryg, må jeg give op – og det kan vare flere dage før jeg er klar igen. Det holder jo ikke i længden.

Da vi flyttede ind var haven temmelig vild. Dels havde huset stået tomt i et par år og dels havde den tidligere ejer ikke haft kræfter til at holde haven i adskillige år. I 1989 gik jeg i gang med at rydde og dække store dele jorden af for at få has på ukrudtet og siden anlægge en større køkkenhave. Senere kom et drivhus til og vi nød at kunne spise egne, giftfri grøntsager i mange år. Men med rygproblemer måtte både køkkenhave og senere drivhus sløjfes og haven nærmede sig med katastrofal hast sit gamle udseende. Kræfterne rakte kun til områderne lige omkring huset.

Peter holder af at sidde og nyde det lange kik ned gennem haven, men han er på ingen måde havemenneske. Han klarer ganske vist den lange, lange bøgehæk og græsslåningen og kan (med overtalelse og langt tilløb) sagtens fælde et træ, grave et hul eller lægge en flise 😉

Jeg har, næsten lige så længe som ryggen har drillet, ønsket at få haven omlagt, så den blev nemmere og mere rygvenlig med (rigtigt høje) højbede osv.; allerhelst i samarbejde med en havearkitekt, som jeg vidste kunne give mig helt anderledes ideer og løsninger. Da jeg sidste år gik på pension, fik jeg udbetalt et engangsbeløb og noget af det spenderede jeg på en havearkitekt. Det blev Mette Rønne, som Haveselskabet anbefaler, og det var et rigtigt godt valg og en god investering.

En regntung dag gik hun tur med mig i haven og spurgte ind til vores ønsker. Peter ville gerne bevare det lange, åbne kik og jeg ville gerne have opdelinger i flere rum, så haven kunne byde på flere overraskelser – og så det rygvenlige. På et par timer fik vi sammen lavet en meget fin plan, som kan sættes i værk i etaper. På Pinterest har jeg samlet billeder af de planter og træer der er i spil.
Det kræver godt nok en del hjælp til det hårde fra den bedre halvdel, så hurtigt går det ikke ligefrem, men vi arbejder da på det … Og i dag har jeg bestilt planter til bl.a. det første nyetablerede bed.

Jeg har gennem årene forsøgt, at finde løsninger som kunne gøre havearbejdet nemmere, men jeg ville under ingen omstændigheder bruge giftige hjælpemidler.
Sidste år skete der noget. Det første, der fik mig til at vejre morgenluft, var da jeg faldt over Grethe Bjerregaards bog 1/2 time i haven – den daglige haverunde, som gav mig et nyt perspektiv på havearbejde: Du behøver ikke knokle i timevis, for at holde haven i rimelig stand. Så købte jeg en effektiv ringhakke og da sommeren gik på hæld, fik jeg fingre i et genialt stykke værktøj, som gjorde, at jeg pludselig kunnen klippe grene i jordhøjde uden at bøje mig. Det betød at jeg i løbet af efteråret, med kun en halv time ad gangen, fik klippet en masse af det vildtvoksende buskads, som bare havde fået lov at brede sig. Tre store områder (og det løse) med et virvar af japansk pileurt, snebær, fjerbusk, småtræer af forskellig slags og forvildede roser blev ryddet. HURRA! Herunder ses resultatet, måske lidt svært at bedømme, men begge områder var druknet i et næsten uigennemtrængeligt krat.

I sidste uge startede jeg så på et fjerde område omkring en hyggelig gryde omgivet af jordvolde med masser af store sten. Den var forsvundet i et filter af kaprifolie, humle og især brombær med meterlange ‘dødbringende’ udløbere. Det er ryddet – på nær en god bid af kaprifolien, som jeg gerne vil beholde 🙂
Tilbage ligger nu store bunker af afklip rundt omkring, som jeg nok må bede om hjælp til at få ekspederet til genbrugspladsen.

Der er yderligere to brombærinficerede steder, men det skal jeg nok snart få klaret. Brombær er dejlige og vi har nydt godt af dem, mens de var her, men de skal udskiftes med en tornløs sort, så plukningen bliver lidt mere human.

Siden skal haven have et mere almindeligt vedligehold, men mon ikke jeg og min højtelskede, langskaftede medhjælper snildt klarer det?

10 tanker om "Forår i have – og hoved"

 1. conny

  Bogen lyder som en bog med gode lavpraktiske og konkrete forslag til effektivt havearbejde. Måske jeg skulle se nærmere på den … men jeg skal også huske på, at grunden til, jeg gerne vil flytte til noget mindre (når tidens fylde bliver moden), er, at jeg ikke er vild med at yde i en have, men mere er til at nyde haven.
  Men det må være rigtig kedeligt for dig med stor haveyderlyst, at du ikke har fysikken til det længere. De små skridts politik plus gode hjælpemidler ser så ud til at være vejen frem for dig. God arbejdslyst 🙂

  1. Fiberfryd Forfatter

   Tak, Conny 🙂
   Jeg tror bestemt at bogen er velegnet for knap så haveelskende, så måske kan du også have glæde af den. Jeg vil også gerne have noget mindre med tiden, men helt undvære et plet jord til lidt krydderurter og blomster har jeg ikke lyst til.

 2. Lene

  Hvor er du flittig, jeg nyder smukke haver, men i min egen have orker jeg ikke andet end græsplæne og krukker 🙂

  1. Fiberfryd Forfatter

   Sammenlagt ser det meget flittigt ud, men når jeg kun bruger 1/2 time, ikke engang hver dag, så føles det slet ikke som et stort arbejde. Det er to fluer med et smæk; jeg bliver glad, men ikke overbelastet 🙂 I øvrigt har min have aldrig været velfriseret, snarere lidt vild at se på. Jeg går ikke så meget op i fine blomsterbede og ulastelige plæner, mere havens brugs- og nytteværdi, dyreliv og at der er plads til leg og almindelig hygge og at den er nogenlunde ryddelig 😉
   Det er da et held, at vi interesserer vi os for forskellige ting, Lene, ellers ville verden være en hel del kedeligere at færdes i.

 3. Ellen

  Hvor er det godt, at du har fundet en god løsning på din evigt sorte samvittighed. Det er et par geniale værktøjer … jeg skal altså lige se den ringhakke, når vi kommer!
  Vi glæder os til at se den ‘nye’ have 🙂

  1. Fiberfryd Forfatter

   Ja, så er spørgsmålet, om I overhovedet kan se forskel siden sidst! Som jeg skrev til Lene, er målet ikke en friseret have, bare lidt luft, at vi kan se lidt blomster og få grønt og frugt gennem hele sæsonen (og at mit behov for orden er nogenlunde dækket) 😉
   Ringhakken er jeg blevet meget glad for. Mine ældgamle, rustne redskaber (en hakke og et skuffejern) trængte til udskiftning, og så fandt jeg denne. Den er god under planter og kan gå både i dybden og ‘være forsigtig’ – og jeg synes den kræver færre kræfter (men måske var de gamle for dårlige).

 4. Inge

  Hasses tidligere chef sagde præcis det samme.. ½ time i haven om dagen.. og du har den fineste have. Gør som hvis du vil spise en elefant.. Del den op i små stykker
  Genalt at du har fundet et par værktøjer du kan bruge uden at bukke dig. 🙂

  1. Fiberfryd Forfatter

   Måske chefen også har læst bogen? 😉 Det virker i al fald!
   Jeg er så glad, for haven har været en konstant påmindelse om begrænsninger og har givet mig dårlig samvittighed.

 5. Kirsten Jensen

  Med museskridt kommer man også fremad, og mange små skridt bliver til et stort stykke. Det gælder om at variere og helst have flere ting som man kan skifte imellem. Og så endelig huske pauserne, også de lange når kroppen ikke vil mere, uden dårlig samvittighed. Selv har jeg god erfaring med et par knæpuder og så ned på knæ, støttende på den ene hånd, mens jeg arbejder/ luger eller planter med den anden. Det belaster ikke min ryg så meget, måske du kan bruge det tip til noget. Det er ikke altid nødvendigt at stå og bukke sig. Rigtig god påske fra

  fru Jensen
  Gudhjem

  1. Fiberfryd Forfatter

   Tak, Fru Jensen – hyggeligt, at du kigger indenfor 🙂
   Knæpude og enhåndsarbejde bruger jeg også, når det ikke kan være andet, men igen, det skal kun være i kort tid. Men det går støt og sikkert fremad i haven. Pauser er jeg rigtig dårlig til 😉 Men jeg sætter tiden til på min telefon og det hjælper!
   Rigtig god påske til dig på solskinsøen (som jeg elsker at besøge).

Der er lukket for kommentarer.