Julehalløj i klosteret

I forrige indlæg skrev jeg om ølentusiasten Carsten Bertelsen, som jeg havde den udsøgte fornøjelse at gense (og ikke mindst genhøre) i lørdags, hvor bibliotekets årlige julefrokost blev holdt. Der foregik på det smukke Esrum Kloster, hvor Carsten på sin sædvanlige oplysende og underholdende facon fortalte om øl – med udgangspunkt i syv af de allerbedste juleøl. Nu ved jeg alt om IBU og plato, over- og undergæring, gærkranse, bundskrab og slige sager.

Der var selvfølgelig også rig mulighed for at smage på lækkerierne (se selv hvilke på den usandsynligt elendigt fotograferede liste herunder) og det var en herlig oplevelse. Ikke én øl var på under 8%, så de smagte ikke kun godt, de løftede også stemningen til passende førjulehøjder.

Ølsmagemenu

Efter at have indtaget godtøllet i Abbedsalen, fortsatte vi ned i kælderrestauranten Broder Rus; et uhyre passende navn i dagens anledning (jeg var glad for at have en chauffør til hjemturen). Vel bænket nød vi klostrets fortræffelige julebuffet med masser af smukt og smagfuldt grønt tilbehør, og dertil mere øl, nemlig Esrum Klosterøl, som jeg personligt holder meget af. Klosterøllet brygges i dag på Bryggeriet Skands, og det af en kvindelig brygmester akkurat som i de gode gamle dage, hvor det var kvinderne som stod for ølfremstillingen.

Den første klosterøl (i nyere tid, for klosterøl er der nok blevet brygget en del af da munkene huserede) blev til på Allan Poulsens gode mikrobryggeri, Brøckhouse, i Hillerød. Brøckhouse producerede fremragende øl og det var deres skyld at vi begyndte at drikke ordentligt øl her i huset.

Desværre gik bryggeriet konkurs i 2009, hvor flere andre mikrobryggerier også bukkede under, på grund af finanskrisen. Svenske Premium Beer har overtaget navnet, men ikke kvaliteten!

6 tanker om "Julehalløj i klosteret"

 1. rejen

  Øl er godt, kvalitetsøl endnu bedre. Det lyder til at have været en hyggelig julefrokost i skønne omgivelser…God lørdag til dig..

 2. Ditte Forfatter

  Det var meget stemningsfuldt og hyggeligt. Langt fra den slags ‘vilde’ julefrokoster, som jeg aldrig har brudt mig om.. Rigtig god weekend til dig også 🙂

 3. Madame

  Det lyder som et dejligt arrangement, I har været til – sikke et skønt sted at holde julefrokost! Fik I også set julemarkedet på Esrum Kloster?

  1. Ditte Forfatter

   Det var meget, meget hyggeligt; omgivelserne er jo fantastiske i sig selv, men julemarkedet så vi desværre ikke.

 4. Nina

  Hej Ditte
  Tillykke med din nye fine blog. Jeg skynder mig at følge med, – dog er jeg ikke selv klar til wordpress, – det kræver noget overskud at lægge det hele om. Men fint ser det ud.
  Vh Nina

  1. Ditte Forfatter

   Tusind tak, Nina 🙂
   Det kræver lidt overskud, men er ikke så slemt som frygtet. Der er formentlig ting jeg kunne klare på en anden og nemmere måde, hvis jeg satte mig mere ind i det. Det må komme hen ad vejen …

Der er lukket for kommentarer.