‘Kilometermel’ og lokale ildsjæle

En af de ting jeg ser frem til at besøge når sommeren igen indfinder sig, er de lokale markedsdage ved Dyssekilde Station i landsbyen Torup mellem Hundested og Frederiksværk.

Der bliver kun solgt lokalt producerede varer, det de selv kalder ‘kilometermad’, dvs. at alt er produceret indenfor en kilometers omkreds. Jeg var der flere gange sidste år og stødte bl.a. på Bo, der solgte af sit nymalede mel. mel

Bo er landmand og driver Ellekærgård der, bogstavelig talt, ligger lige midt i landsbyen.
Nu køber jeg rugmel hos ham og får det malet – fint, groft eller meget groft – præcis som jeg ønsker. Det er en god fornemmelse at bage brød af kornet fra de marker jeg så tit kommer forbi. Da jeg ikke er særlig flittig til at bage lyst brød har jeg ikke haft megen brug for spelt- og hvedemel, men det har han også.

I Torup sker der mange spændende ting. Der er der opstået et frugtbart samarbejde mellem den gamle landsbykultur og de nye tilflyttere i Økosamfundet Dyssekilde og det har medført mange nye interessante tiltag. Et af dem er Torup Bogby, et andet er opkøbet og renoveringen af den nedlagte stationsbygning for, med ildsjælenes egne ord, at ‘omdanne Dyssekilde Station til et levende og kreativt mødested’. Projektet nyder interesse både lokalt og nationalt og senere skulle der vist blive mulighed for at følge hele renoveringsprocessen på DR TV.

5 tanker om "‘Kilometermel’ og lokale ildsjæle"

 1. Ellen

  Det der mel lyder spændende og som et godt koncept. Der er vist belæg for en tur nordpå på et tidspunkt – John er jo begyndt at bage, så jeg investerer på livet løs i økologisk mel af næsten enhver art 🙂

  1. Ditte Forfatter

   Jeg vil bare sige, at der ikke er den store forskel på Bos mel og det helt almindelige du kan købe i supermarkedet. Se bare min brors bagetest her: http://fodertruget.dk/rumble-in-the-jungle-friskmalet-okomel-mod-bilkas-billigste/
   Jeg holder bare meget af ideen om at mit brød er dyrket lige udenfor døren og er uden ubehagelige tilsætninger.
   Men påtænker I en tur nordpå, så er der også andre spændende ting at tage sig til – vi kan måske lave en aftale?

   1. Ellen

    Det var da slet ikke udelukket – du skal ikke blive forbavset, hvis der lidt længere henne på foråret kommer en lille mail … lige som vi forhåbentlig også har en halv aftale i Sverige 🙂

    1. Ditte Forfatter

     Du skriver bare. Det vil da glæde mig – og jo, vi HAR da en halv aftale i Sverige (fik vist slet ikke svaret på din sidste mail, uff)

Der er lukket for kommentarer.