Tiden går og jeg går med – og bager brød

Søndag samledes syv af Strikketøserne til ‘give gaver og strik-snakkedag’ hos Lona. Vi indledte med en måske lidt skræmmende ‘os-fie’… osfie😉

Derefter stod den på frokost (dejlig karrysuppe) og gaveudpakning. To af os havde haft fødselsdag siden sidst og det var, som altid, spændende at se, hvad alle pakkerne indeholdt. Her er mine dejlige gaver – bøgerne især, glæder jeg mig til at udforske nærmere. Jo, vi strikkede også…gaver2

gaver1Lørdag havde familien endelig tid til at samles til forsinket fødselsdagsfejring med brunch. Også her blev jeg begavet, med dejlige sager. En skøn engelsk serie, bygget på noveller af Elizabeth Gaskell – ren hygge. Dejlige træredskaber til køkkenet, hvor jeg gerne vil af med plastsagerne, en inspirerende bog om juice og saft på slowjuiceren (sådan en fik jeg af husbonden på selve dagen) og en jakke i den smukkeste rødlilla farve, som datteren havde fundet i loppemarkedsbutikken ‘Kirrpu’.gaver

Jeg var særlig glad for at mine forældre orkede at deltage. Min mor har det ærligt talt rigtigt dårligt og de er begge blevet meget ældre i løbet af det sidste halve år. De er ‘mætte af dage’, som det hedder. Vi bor heldigvis så tæt på, at vi nemt kunne køre dem hjem, da de havde fået nok.
Mine dejlige børn og børnebørn er altid en fornøjelse at have på besøg. Sylvester er bare sådan en glad unge og da Vilfred (og hans far) først fik fingrene i fars gamle Lego, så var de tabt for omverdenen. Alt Lego kom med hjem og Vilfred bygger og bygger i timevis, så det faldt på et tørt sted 😉bb-a

Til maden havde jeg bagt et, når jeg selv skal sige det, rigtigt godt brød. Hele historien er et selvstændigt blogindlæg værd, men nu kan lidt af det runde dagens indspark af…

En tidligere kollega, nu bosat i Sverige, har flere gange nævnt en gårdbutik med ‘eget’ mel (Sørisgård). Omsider fandt jeg ud af at den lå bare 15 km fra os! Vi måtte straks på besøg og her bliver det så til ublu reklame, for det var en ren åbenbaring, med alt hvad hjertet kan begære af økologisk mad! Spændende grøntsager fra mange lande, vin, saft, kød, pålæg, kolonialvarer, mel fra bl.a. Aurion, mejeriprodukter, brød, bøger osv.

Jeg er begejstret – og ganske beskæmmet over, at jeg ikke har opdaget stedet for længe siden. Men nu har jeg opsagt mit abonnement hos Årstiderne og har tænkt mig at tage på jævnlige indkøbsture til Sørisgård i stedet. Se f.eks. en video om stedet… – eller find dem på Facebook.mel

Tilbage til brødet. Søris producerer bl.a. et fuldkornshvedemel (som undertiden kan fås i Netto og i Irma) med en virkelig god bageevne og masser af smag. Melet bliver malet i Sverige på langsomtkørende sten, så melets temperatur holdes nede og næringsindholdet bevares bedst muligt. Jeg miksede en opskrift sammen af flere ‘husopskrifter’ og det gik som sagt godt.

1 liter koldt vand
5-10 gr. gær
1 spsk salt (jeg holder af et ret salt brød, så jeg gav den lidt ekstra)
5 dl havregryn
1 dl durummel
Søris fuldkornshvede – tilsættes lidt ad gangen, indtil dejen er spændstig, men ikke helt fast.

Jeg lader min gode gamle Ballerup mixer om æltearbejdet. Når dejen er samlet får den lov at køre 15-20 minutter. Derefter hviler dejen køligt i 12-18 timer. Deles i to, eller måske tre, dele, æltes og foldes og lægges på et klæde i hævekurve, indtil de er pænt hævede.
Ovnen sætter jeg på fuld skrue med en bagesten i. Når ovnen er helt varm sættes et fad med kogende vand i bunden. Brødet vender jeg ud på en brødspade, snitter på langs med en skarp kniv, drysser med durum og lemper ind på stenen.
De får 15 min. ved 250-275 grader, derefter yderligere 15 min. ved 200 grader.
Bank på bunden – lyder den hul, har de fået nok, hvis ikke så giv dem lidt mere.brød

12 tanker om "Tiden går og jeg går med – og bager brød"

 1. Inge

  Ja tiden går, men jeg kan da se at du finder glæde og gode oplevelser undervejs.. 🙂
  Sørisgård ligner bestemt et sted der bør være på must-see listen, tak for anbefalingen Ditte.

  1. Fiberfryd Forfatter

   Selv tak – der er dejligt. De har både anvist en skovtur og (om sommeren) en tur i grøntsagsmarkerne. Dem skal jeg også have afprøvet.

 2. Ellen

  Du er altså bare en ørn til brød (bagte du det i øvrigt ikke på Ørnens Dag?) Det lyder superlækkert, men det er da også lidt af et projekt at bage sådan et brød – og det med at høre på det, om det er færdigt, kan jeg slet ikke finde ud af … jeg er ganske enkelt nødt til at bruge et termometer, men en kernetemperatur på 98° slår vist heller aldrig fejl.
  Når du siger, at dejen hæver køligt, hvor køligt er køligt, så?
  Sikke en masse skønne gaver, du har reddet dig!

  1. Fiberfryd Forfatter

   Nej, Ellen, jeg kom ørnene i forkøbet og bagte lørdag 😉
   Mon ikke kernetemperatur også virker efter hensigten – jeg er bare ingen ørn til stegetermometre! ‘Køligt’ er det køligste sted i huset (hos os, gulvet i entreen). Tidligere brugte jeg køleskabet, men skålen fylder så meget, at jeg måtte flytte hylder, så nu står det bare ude – og det fungerer fint.

 3. Merete

  Ditte, jeg synes nu at portrættet af os er ret godt.
  Skønne gaver og dit brød lyder bare så godt og lækkert. Jeg skal helt bestemt også forbi Sørisgård, for det lyder som er paradis, der må besøges.

  1. Fiberfryd Forfatter

   Jeg synes også det er godt – men måske en smule overvældende med alle de glade/sjove fjæs 😉
   Du må endelig kigge ind hos dem, Merete.

 4. Pia

  Heldigvis at du går med 😉 Det giver en masse dejlige oplevelser kan jeg læse.
  Jeg kan godt forstå du vil af med plastic. Det har altid været bandlyst i mine gryder. Jeg har aldrig brugt andet end træredskaber. Har dog en enkelt plasticgrydeske, et piskeris og en paletkniv af stål, men det intet af det kommer i nærheden af mine gryder og pander.
  Gårdbutikken ser indbydende ud. Vi har en lignende her, der også sælger rigtigt godt mel, som endda bliver produceret her på Lolland. Dit brød ser rigtigt godt ud, og jeg har faktisk også godt lagt mærke til det mel i detailhandelen, men aldrig købt det.

  1. Fiberfryd Forfatter

   Jeg er vild med mine nye redskaber. Jeg faldt på et tidspunkt for nogle sorte Eva-skeer og paletter i plast, men er altså glad for at slippe af med dem igen, for jeg er ikke helt tryg ved indholdet. Gårdbutikker er som regel en fornøjelse. Jeg har før købt mel hos en lokal landmand, som selv maler, men Sørismelet er lige en tand bedre.

Der er lukket for kommentarer.